Project Description

Maar liefst 1 op de 9 oftewel 1,9 miljoen Nederlanders hebben een of andere vorm van reumatische klachten.

Pijn, vermoeidheid en verminderde mobiliteit zijn vaak gehoorde klachten. De ziekte is nog niet te genezen.

In dit blog beschrijf ik in vogelvlucht de Westerse en Oosterse kijkwijze op reuma.

                            

De Westerse kijkwijze op reuma

Westers bezien wordt reuma veroorzaakt door een ontsteking van het synovium. Dit is het vlies dat het gewrichtskapsel van binnen bekleedt en gewrichtsvloeistof afscheidt. De ontstekingen veroorzaken onder andere pijn en kunnen leiden tot vervormingen van extremiteiten.

Meest genoemde mogelijke oorzaken voor het ontwikkelen van reuma zijn:

  • Afwijking van een genetische marker (HLA-DR4) die ervoor zorgt dat de witte bloedcellen geen onderscheid meer kunnen maken tussen lichaamseigen cellen en lichaamsvreemde cellen. De witte bloedcellen vallen vervolgens de ‘eigen’ cellen aan.
  • De ‘reumafactor’; een antilichaam dat ervoor kan zorgen dat auto-immuunziekten ontstaan of bestaande auto-immuunziekten oplaaien. Hoe hoger de reumafactor, hoe meer de aandoening zich manifesteert.
  • Een infectie die het ontwikkelen van reuma triggert. (Overigens is daar nog geen bewijs voor geleverd)

Behandeling is symptomatisch en richt zich op het verminderen van pijn en de ontstekingen. Corticosteroïden is de meest ingezette medicatie maar heeft de nodige bijwerkingen zoals bijvoorbeeld verandering in gevoel en stemming, kans op diabetes, dikker worden, vollemaansgezicht en botontkalking.

 De Oosterse kijkwijze op reuma

Het woord reuma is onbekend in de Chinese geneeskunde. Er wordt gesproken over een ‘bi-syndroom’en de symptomen zijn overeenkomstig met die van reuma. ‘Bi’ betekent blokkade in het Chinees. Deze blokkades worden veroorzaakt door pathogenen die de meridianen obstrueren. Deze blokkades obstrueren de vrije stroom van bloed naar de extremiteiten en leiden tot het ontwikkelen van een bi-syndroom.

Pijnlijke gezwollen gewrichten en vermoeidheid zijn dezelfde – en vaakst gehoorde klachten van reuma.

 Oorzaken voor het ontstaan van een bi-syndroom zijn:

  • Een combinatie van een invasie van Wind, Damp en/of Koude en Hitte. Verandering van weer, een koud of vochtig klimaat, blootstelling van het lichaam aan kou of hitte zijn voorbeelden van mogelijke triggers.
  • Deficiëntie van Lever en Nieren. Chinees bezien reguleren en voeden deze organen de spieren, pezen en botten. Deze deficiënties geven de voornoemde externe pathogenen de kans om binnen te dringen met het bi-syndroom (reumatische klachten) ten gevolg.

Uit voorgaande valt logischerwijs af te leiden, dat de behandeling van bi-syndromen erop is gericht om de externe pathogenen te elimineren en/ of de nieren en lever te voeden. Behandelmethoden bestaan uit acupunctuur en het voorschrijven van Chinese kruiden.

Het mooie van deze therapieën is dat ze klachten enorm kunnen verlichten en er geen- nauwelijks bijwerkingen optreden. Daarom kunnen ze vaak langdurig worden ingezet.

Wil je meer weten over de behandeling reuma met behulp van Chinese geneeskunde?

Neem dan contact met mij op.