Project Description

Goed slapen, de basis voor een goede gezondheid.

Wist je dat 1 op de 5 Nederlanders slaapproblemen heeft?  Ze vallen bijvoorbeeld moeilijk in slaap, kunnen niet doorslapen of worden te vroeg wakker. 10% meldde zelfs veel, of heel veel slaapproblemen te hebben.* Die getallen liegen er niet om en bovendien maakt de huidige Coronacrisis deze getallen er niet beter op.

 

Slaapstoornissen leiden tot klachten van zowel fysieke als mentale gezondheid zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen, ongelukken, irritatie en depressies.

De kans om een psychische aandoening te ontwikkelen is bij mensen met slaapstoornissen maar liefst 3 x groter.*

 

Goed slapen vormt de basis voor goed kunnen functioneren. Wanneer je dus slecht slaapt, is het dus belangrijk om daar iets aan te doen.

In dit blog vertel ik je hoe de Traditionele Chinese geneeskunde aan kijkt tegen slaapproblemen en geef ik je een aantal tips om beter te kunnen slapen.

Oorzaken van slaapstoornissen

Volgens de Chinese geneeskunde is de oorzaak van slaapstoornissen een disbalans van Qi (energie) Qi stroomt door de meridianen en de organen. Er zijn 12 hoofdmeridianen waarvan de helft ‘Yin’ – en de andere helft ‘Yang’ van aard zijn. Het concept van Yin en Yang komt uit het Taoïsme.

Gedurende de dag variëren de Yin en Yang energie in intensiteit. Overdag is Yang energie (geassocieerd met warmte) dominant. Wanneer je gaat slapen moet de Yang energie het Yin (geassocieerd met koelte) in kunnen om zo te kunnen regenereren.

Slaapstoornissen ontstaan wanneer er een disbalans bestaat tussen Yin en Yang in het lichaam. Een paar voorbeelden: Wanneer je veel slaap nodig hebt dan heb je waarschijnlijk een tekort aan Yang. Wanneer je slecht slaapt dan heb je te maken met een Yin deficiëntie, stress en/ of een slechte circulatie van Qi. Nachtmerries worden vaak veroorzaakt door pathogene hitte in het hart die leidt tot een emotionele disbalans.

Ondersteunende tips om beter te kunnen slapen

Neem een voetenbadje

Door je voeten en benen te masseren stimuleer je je bloedsomloop om bloed af te voeren van je overactieve hersenen. Wat nog beter is is een voetenbadje. Je bloedvaten in je benen en voeten worden verwijd, zodat er meer bloed omlaag stroomt. Als je vaak last hebt van koude voeten doe er dan wat verse gember bij. Op deze manier wordt geblokkeerde energie in de meridianen vrijgemaakt.

Eet meer Yin, vermijd Yang

Als je slecht slaapt dan kan een overactieve lever de oorzaak zijn.  Vermijd dan alcohol en cafeïne, vlees en ook zoet, scherp en gekruid eten. Deze voedselbronnen zijn namelijk Yang van aard en wakkeren de hitte die al in het lichaam aanwezig is nog verder aan. Eet dus voedsel wat behoort tot de Yin (verkoelende) categorie. Denk daarbij aan de meeste groene – en witte groenten met een hoog vochtigheidsgehalte. Ananas, kiwi, yoghurt, radijs, komkommer en pompoen zijn ook aanraders. Drink verder chrysanten thee en eet Go Ji bessen om de lever te voeden en hitte te klaren.

Geef jezelf een acupressuurmassage

In een depressie naast het mastoïd (tussen je oor en schedelbasis) ligt een acupressuurpunt dat ‘An Mian’ (vrij vertaald vredige slaap) heet. Plaats voor het slapen je vinger op dit punt en masseer dit teen paar minuten totdat je je kalmer en relaxed voelt. Doe dit aan allebei de kanten.

Houd een vast slaappatroon aan

Ga op gezette tijden naar bed; liefst voor 11 uur. Wanneer je een onregelmatig slaapritme hebt dan blokkeert het Yin-Yang mechanisme met insomnia als gevolg. Volgens de Traditionele Chinese orgaanklok hebben alle organen een optimale tijd waarin ze zich het beste kunnen regenereren. Wanneer je slaapt dan zijn de lever en galblaas zich aan het herstellen. Deze organen reguleren onder andere het emotionele welzijn en het beoordelingsvermogen. Wanneer je slecht slaapt worden deze dus aangetast.

Mediteer voor het slapen

Woede, stress en frustratie leiden tot hitte en tasten de lever aan. We kennen de uitdrukking “Ik heb iets op mijn lever’ allemaal.  Emotionele verstoringen veroorzaken een Qi stagnatie in het lichaam, waardoor we niet of moeilijk in slaap kunnen komen. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam te kalmeren om het zo voor te bereiden op de slaap. Een korte slaap meditatie en het doen van een ademhalingsoefening helpt je daarbij.

Behandelresultaten van slaapproblemen met  Traditionele Chinese geneeskunde zijn over het algemeen goed. Wil je weten of ik je kan helpen bij jouw klachten? Neem dan gerust contact met mij op voor het maken van een afspraak. Ik help je graag!

 

* Bron: CBS