Project Description

De ziekte van Raynaud op zijn Chinees bekeken

Onlangs behandelde ik Els Kromdijk uit Rijsbergen. Ze heeft Raynaud, Sjögren en Sclerodermie. In het onderstaande FILMPJE vertelt ze over de behandeling en behaalde resultaten. Klik op de foto als je het filmpje wilt bekijken.

Aan de hand van 7  veelgestelde vragen geef ik je hopelijk wat meer inzicht in symptomen en behandeling van deze vervelende aandoening.

 1. Raynaud, wat is dat eigenlijk?
 2. Wat zijn de symptomen als je Raynaud hebt?
 3. Hoe kijkt de Westerse geneeskunde naar Raynaud?
 4. Hoe wordt Raynaud Westers behandeld?
 5. Hoe kijkt de Chinese geneeskunde naar Raynaud?
 6. Hoe wordt Raynaud Chinees behandeld?
 7. Welke tips zijn er om te leven met Raynaud?

Raynaud, wat is dat eigenlijk?

De ziekte van Raynaud, ook wel primaire Raynaud genoemd, tast de bloedvaten aan. Spastische bloedvatkrampen veroorzaken blokkades in de toevoer van bloed naar de extremiteiten.  De ziekte is idiopathisch, dat wil zeggen dat de oorzaak van het ontstaan ervan onbekend is. Secundaire Raynaud of het fenomeen van Raynaud geeft dezelfde klachten, maar is een gevolg van andere aandoeningen; vaak auto-immuunziekten.

Wat zijn de symptomen als je Raynaud hebt?

Typische symptomen van Raynaud zijn dode vingers of tenen. Deze zijn eerst wit en worden daarna blauw. Als de hand of voet weer warm is kleurt de huid rood, wat een pijnlijk en gloeiend gevoel in vingers en tenen geeft. Naast dat dode gevoel komen ook tintelingen voor, vooral in de vingers. Sommige patiënten met Raynaud hebben klachten in andere delen van het lichaam, zoals de oren, neus, lippen en tong.

Hoe kijkt de Westerse geneeskunde naar Raynaud?

Vaak wordt Raynaud getriggerd door auto-immuun bindweefselaandoeningen zoals:

 • Sclerodermie > door een ontstekingsproces verhardt het bindweefsel van het lichaam met vaak huid- en orgaanklachten als gevolg
 • Sjögren > vochtklieren worden aangevallen en zorgen voor droge ogen, lippen neus et cetera
 • Lupus erythematodes > ontstekingen in de huid, organen en gewrichten en vaak een vlindervormige rode huidafwijking in het gezicht
 • Polymyositis > spieren in benen en armen en ademhalingsapparaat raken verzwakt door ontstekingen

Deze aandoeningen kunnen de vaatwanden en neurale controle van de bloeddruk aantasten en zorgen voor een verminderde doorbloeding van de extremiteiten met (secundaire) Raynaud ten gevolg. Ook bepaalde medicatie zoals bijvoorbeeld bètablokkers, roken en orale anti conceptiepillen kunnen triggers zijn voor het ontwikkelen van Raynaud.

Hoe wordt Raynaud Westers behandeld?

Behandelmethoden die worden ingezet bij primaire Raynaud zijn het doorsnijden van een zenuw zodat de bloedvaten niet meer kunnen verkrampen of door injecteren van de zenuw, zodat deze tijdelijk wordt uitgeschakeld. Bloed kan zo beter doorstromen omdat de vaten niet meer vernauwen. Ook worden wel vaatverwijders voorgeschreven. Bij de behandeling van Raynaud is het van essentieel belang om de onderliggende oorza(a)k(en) aan te pakken; de belangrijkste zijn al genoemd.

Hoe kijkt de Chinese geneeskunde naar Raynaud?

Het Syndroom van Raynaud kent eigenlijk geen vertaling in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er wordt gesproken over stagnatie van ‘Qi’ of ‘koude in de extremiteiten’. Qi is een heel belangrijk concept in de Chinese geneeskunde. Het is een ander woord voor levensenergie’ of ‘levensadem’. Qi is nauw verbonden met bloed en heeft hier de functie om het bloed te verwarmen en de soepele doorstroom van het bloed door de aderen te faciliteren.

Wanneer om een of andere reden Qi stagneert, dan stagneert de bloedstroom en wordt het bloed niet goed meer verwarmd. Dit wordt ook wel ‘Bloedstase’ genoemd.

Een andere Chinese onderliggende oorzaak is pathogene interne hitte in het bloed. De hitte ‘verschroeit’ als het ware het bloed, dat daardoor stageert. Qi en bloed kunnen niet goed meer naar de extremiteiten stromen waardoor ze koud en gevoelloos worden.

Verder is blootstelling aan koude of aan koude voorwerpen een belangrijke externe oorzaak voor de stagnatie van de bloedcirculatie in de vingers en tenen.

Hoe wordt Raynaud behandeld met Traditionele Chinese Geneeskunde?

De ontwikkeling van Raynaud gaat vaak gepaard met bestaande verschillende auto-immuunziekten. Een aantal  daarvan is hiervoor al kort besproken.

Behandeling van Raynaud is dus niet alleen gericht op de symptomen, maar ook de onderliggende oorzaak. Als de immuunziekte in remissie is, dan wordt gefocust op de behandeling van de symptomen.

De behandeling van Raynaud is daarom gericht op:

 • De onderliggende oorzaak (vaak een auto-immuunziekte)
 • Het verwijderen van de Bloedstagnatie
 • Verbeteren van de doorstroom van Qi in de meridianenBehandelingen bestaan uit een combinatie van Chinese massage, acupunctuur en kruidentherapie.

                                                                           

Welke tips zijn er om te leven met Raynaud?

De bekendste tips zijn bij de meesten al bekend. Toch noem ik ze nog even:

 • Draag verschillende lagen kleding over elkaar. Dat isoleert beter
 • Schaf zilverdraadhandschoenen aan. Deze geven verlichting
 • Stop met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en daardoor worden de klachten verergerd
 • Bewegen verbetert de bloedsomloop
 • Vermijd activiteiten die de handen koelen zoals bijvoorbeeld de auto wassen of de vriezer ontdooien
 • Zorg goed voor je huid en nagels omdat die vaak minder goed doorbloed zijn

Maar ook een ander eetpatroon en het doen van Qigong oefeningen kunnen ervoor zorgen, dat de klachten verminderen.

Meer weten?

Wil je meer weten de over de behandeling van Raynaud, Sclerodermie en/of Sjögren? Neem dan gerust contact met mij op.