Reuma: Pijnvrij door behandeling met Chinese geneeskunde

Maar liefst 1 op de 9 oftewel 1,9 miljoen Nederlanders hebben een of andere vorm van reumatische klachten.

Pijn, vermoeidheid en verminderde mobiliteit zijn vaak gehoorde klachten. De ziekte is nog niet te genezen.

In dit blog beschrijf ik in vogelvlucht de Westerse en Oosterse kijkwijze op reuma en in onderstaand filmpje vertelt Louis Rennen uit Rijsbergen hoe zijn behandeling met Traditionele Chinese geneeskunde hem van zijn pijnklachten  heeft afgeholpen. Klik op onderstaande foto om de video te bekijken.

Louis Rennen vertelt over zijn behandeling

.  

 

                                                          

 

De Westerse kijkwijze op reuma

Westers bezien wordt reuma veroorzaakt door een ontsteking van het synovium. Dit is het vlies dat het gewrichtskapsel van binnen bekleedt en gewrichtsvloeistof afscheidt. De ontstekingen veroorzaken onder andere pijn en kunnen leiden tot vervormingen van extremiteiten.

Meest genoemde mogelijke oorzaken voor het ontwikkelen van reuma zijn:

 • Afwijking van een genetische marker (HLA-DR4) die ervoor zorgt dat de witte bloedcellen geen onderscheid meer kunnen maken tussen lichaamseigen cellen en lichaamsvreemde cellen. De witte bloedcellen vallen vervolgens de ‘eigen’ cellen aan.
 • De ‘reumafactor’; een antilichaam dat ervoor kan zorgen dat auto-immuunziekten ontstaan of bestaande auto-immuunziekten oplaaien. Hoe hoger de reumafactor, hoe meer de aandoening zich manifesteert.
 • Een infectie die het ontwikkelen van reuma triggert. (Overigens is daar nog geen bewijs voor geleverd)

Behandeling is symptomatisch en richt zich op het verminderen van pijn en de ontstekingen. Corticosteroïden is de meest ingezette medicatie maar heeft de nodige bijwerkingen zoals bijvoorbeeld verandering in gevoel en stemming, kans op diabetes, dikker worden, vollemaansgezicht en botontkalking.

 De Oosterse kijkwijze op reuma

Het woord reuma is onbekend in de Chinese geneeskunde. Er wordt gesproken over een ‘bi-syndroom’en de symptomen zijn overeenkomstig met die van reuma. ‘Bi’ betekent blokkade in het Chinees. Deze blokkades worden veroorzaakt door pathogenen die de meridianen obstrueren. Deze blokkades obstrueren de vrije stroom van bloed naar de extremiteiten en leiden tot het ontwikkelen van een bi-syndroom.

Pijnlijke gezwollen gewrichten en vermoeidheid zijn dezelfde – en vaakst gehoorde klachten van reuma.

 Oorzaken voor het ontstaan van een bi-syndroom zijn:

 • Een combinatie van een invasie van Wind, Damp en/of Koude en Hitte. Verandering van weer, een koud of vochtig klimaat, blootstelling van het lichaam aan kou of hitte zijn voorbeelden van mogelijke triggers.
 • Deficiëntie van Lever en Nieren. Chinees bezien reguleren en voeden deze organen de spieren, pezen en botten. Deze deficiënties geven de voornoemde externe pathogenen de kans om binnen te dringen met het bi-syndroom (reumatische klachten) ten gevolg.

Uit voorgaande valt logischerwijs af te leiden, dat de behandeling van bi-syndromen erop is gericht om de externe pathogenen te elimineren en/ of de nieren en lever te voeden. Behandelmethoden bestaan uit acupunctuur en het voorschrijven van Chinese kruiden.

Het mooie van deze therapieën is dat ze klachten enorm kunnen verlichten en er geen- nauwelijks bijwerkingen optreden. Daarom kunnen ze vaak langdurig worden ingezet.

Wil je meer weten over de behandeling reuma met behulp van Chinese geneeskunde?

Neem dan contact met mij op.


 

Raynaud op zijn Chinees

 

De ziekte van Raynaud op zijn Chinees bekeken

Onlangs behandelde ik Els Kromdijk uit Rijsbergen. Ze heeft Raynaud, Sjögren en Sclerodermie. In het onderstaande FILMPJE vertelt ze over de behandeling en behaalde resultaten. Klik op de foto als je het filmpje wilt bekijken.

filmpje van Els Kromdijk

Aan de hand van 7  veelgestelde vragen geef ik je hopelijk wat meer inzicht in symptomen en behandeling van deze vervelende aandoening.

 1. Raynaud, wat is dat eigenlijk?
 2. Wat zijn de symptomen als je Raynaud hebt?
 3. Hoe kijkt de Westerse geneeskunde naar Raynaud?
 4. Hoe wordt Raynaud Westers behandeld?
 5. Hoe kijkt de Chinese geneeskunde naar Raynaud?
 6. Hoe wordt Raynaud Chinees behandeld?
 7. Welke tips zijn er om te leven met Raynaud?

Raynaud, wat is dat eigenlijk?

De ziekte van Raynaud, ook wel primaire Raynaud genoemd, tast de bloedvaten aan. Spastische bloedvatkrampen veroorzaken blokkades in de toevoer van bloed naar de extremiteiten.  De ziekte is idiopathisch, dat wil zeggen dat de oorzaak van het ontstaan ervan onbekend is. Secundaire Raynaud of het fenomeen van Raynaud geeft dezelfde klachten, maar is een gevolg van andere aandoeningen; vaak auto-immuunziekten.

Wat zijn de symptomen als je Raynaud hebt?

Typische symptomen van Raynaud zijn dode vingers of tenen. Deze zijn eerst wit en worden daarna blauw. Als de hand of voet weer warm is kleurt de huid rood, wat een pijnlijk en gloeiend gevoel in vingers en tenen geeft. Naast dat dode gevoel komen ook tintelingen voor, vooral in de vingers. Sommige patiënten met Raynaud hebben klachten in andere delen van het lichaam, zoals de oren, neus, lippen en tong.

Hoe kijkt de Westerse geneeskunde naar Raynaud?

Vaak wordt Raynaud getriggerd door auto-immuun bindweefselaandoeningen zoals:

 • Sclerodermie > door een ontstekingsproces verhardt het bindweefsel van het lichaam met vaak huid- en orgaanklachten als gevolg
 • Sjögren > vochtklieren worden aangevallen en zorgen voor droge ogen, lippen neus et cetera
 • Lupus erythematodes > ontstekingen in de huid, organen en gewrichten en vaak een vlindervormige rode huidafwijking in het gezicht
 • Polymyositis > spieren in benen en armen en ademhalingsapparaat raken verzwakt door ontstekingen

Deze aandoeningen kunnen de vaatwanden en neurale controle van de bloeddruk aantasten en zorgen voor een verminderde doorbloeding van de extremiteiten met (secundaire) Raynaud ten gevolg. Ook bepaalde medicatie zoals bijvoorbeeld bètablokkers, roken en orale anti conceptiepillen kunnen triggers zijn voor het ontwikkelen van Raynaud.

Hoe wordt Raynaud Westers behandeld?

Behandelmethoden die worden ingezet bij primaire Raynaud zijn het doorsnijden van een zenuw zodat de bloedvaten niet meer kunnen verkrampen of door injecteren van de zenuw, zodat deze tijdelijk wordt uitgeschakeld. Bloed kan zo beter doorstromen omdat de vaten niet meer vernauwen. Ook worden wel vaatverwijders voorgeschreven. Bij de behandeling van Raynaud is het van essentieel belang om de onderliggende oorza(a)k(en) aan te pakken; de belangrijkste zijn al genoemd.

Hoe kijkt de Chinese geneeskunde naar Raynaud?

Het Syndroom van Raynaud kent eigenlijk geen vertaling in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er wordt gesproken over stagnatie van ‘Qi’ of ‘koude in de extremiteiten’. Qi is een heel belangrijk concept in de Chinese geneeskunde. Het is een ander woord voor levensenergie’ of ‘levensadem’. Qi is nauw verbonden met bloed en heeft hier de functie om het bloed te verwarmen en de soepele doorstroom van het bloed door de aderen te faciliteren.

Wanneer om een of andere reden Qi stagneert, dan stagneert de bloedstroom en wordt het bloed niet goed meer verwarmd. Dit wordt ook wel ‘Bloedstase’ genoemd.

Een andere Chinese onderliggende oorzaak is pathogene interne hitte in het bloed. De hitte ‘verschroeit’ als het ware het bloed, dat daardoor stageert. Qi en bloed kunnen niet goed meer naar de extremiteiten stromen waardoor ze koud en gevoelloos worden.

Verder is blootstelling aan koude of aan koude voorwerpen een belangrijke externe oorzaak voor de stagnatie van de bloedcirculatie in de vingers en tenen.

Hoe wordt Raynaud behandeld met Traditionele Chinese Geneeskunde?

De ontwikkeling van Raynaud gaat vaak gepaard met bestaande verschillende auto-immuunziekten. Een aantal  daarvan is hiervoor al kort besproken.

Behandeling van Raynaud is dus niet alleen gericht op de symptomen, maar ook de onderliggende oorzaak. Als de immuunziekte in remissie is, dan wordt gefocust op de behandeling van de symptomen.

De behandeling van Raynaud is daarom gericht op:

 • De onderliggende oorzaak (vaak een auto-immuunziekte)
 • Het verwijderen van de Bloedstagnatie
 • Verbeteren van de doorstroom van Qi in de meridianenBehandelingen bestaan uit een combinatie van Chinese massage, acupunctuur en kruidentherapie.

                                                                           

Welke tips zijn er om te leven met Raynaud?

De bekendste tips zijn bij de meesten al bekend. Toch noem ik ze nog even:

 • Draag verschillende lagen kleding over elkaar. Dat isoleert beter
 • Schaf zilverdraadhandschoenen aan. Deze geven verlichting
 • Stop met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en daardoor worden de klachten verergerd
 • Bewegen verbetert de bloedsomloop
 • Vermijd activiteiten die de handen koelen zoals bijvoorbeeld de auto wassen of de vriezer ontdooien
 • Zorg goed voor je huid en nagels omdat die vaak minder goed doorbloed zijn

Maar ook een ander eetpatroon en het doen van Qigong oefeningen kunnen ervoor zorgen, dat de klachten verminderen.

Meer weten?

Wil je meer weten de over de behandeling van Raynaud, Sclerodermie en/of Sjögren? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Zhineng Qigong: werken aan een ontspannen lichaam en geest

Op zoek naar innerlijke rust en een goede balans tussen lichaam en geest?                

Iedereen is tegenwoordig ‘druk’. We rennen van hot naar haar en soms lijkt het alsof we steeds meer aan het overleven zijn in plaats van te leven. We ervaren veel stress en zien mensen bij bosjes omvallen door burn-outs. Regelmatig nemen we ons daarom voor om wat meer momenten voor ons zelf te nemen en te ontspannen. Vaak komt daar echter maar weinig van terecht.

Herken je dit? Misschien is Zhineng Qigong dan iets voor jou.  

Zhineng Qigong kun je zien als een actieve vorm van mediteren om zo lichaam en geest met elkaar in balans te brengen en gezond te houden, zodat je vitaal en energiek in het leven kunt staan. De oefeningen zijn rustig, eenvoudig en door iedereen uit te voeren. Diepe ontspanning en rust is het cadeautje dat je ervoor terug krijgt.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek onderbouwt, dat mediteren en mindfullness een positief effect heeft. Zo toont recentelijk onderzoek van bijvoorbeeld Sara Lazar aan de Harvard universiteit aan, dat mediteren met name hersengebieden positief stimuleert die te maken hebben met zintuiglijk waarnemen, emotieregulatie, besluitvorming, geheugen, leren, empathie en stress. Deze positieve effecten zijn al na een paar weken van oefenen meetbaar.

Het is dan ook niet voor niets, dat miljoenen mensen over de hele wereld Qigong beoefenen. Een goede gezondheid van lichaam en geest is namelijk je meest kostbare bezit!

Ken je iemand of heb je zelf interesse en wil je zelf ervaren wat Zhineng Qigong voor jou kan doen?

klik HIER en vul het contactformulier in om je in te schrijven voor een 

Hartelijke groet, Ed

 

Behandeling van nekpijn en schouderklachten met acupunctuur

Bekijk het artikel over nek – en schouderklachten
Bekijk de video van Jolanda Braspenning